Жирами називаються складні ефіри триатомного спирту гліцерину та жирних кислот. Сполуки з одним залишком жирної кислоти відносяться до групи моноацилгліцеринів. Шляхом наступної етерифікації цих сполук можна перейти до діацил-і далі до триацилгіцерин (застаріла назва тригліцериди).
Жири (Тригліцериди) – складні ефіри гліцерину та жирних кислот. До складу молекул жирів входять залишки вищих карбонових кислот: стеаринової C17H35COOH, пальмітинової C15H31COOH, олеїнової C17H33COOH.
Жири – Складні ефіри гліцерину та вищих одноатомних карбонових кислот. Загальна назва таких сполук – тригліцериди або триацилгліцерини, де ацил – залишок карбонової кислоти -C(O)R.
Насичені жири
- Жирне м'ясо та м'ясні продукти: бекон, сосиски, свинина, сало
- Молочні продукти: сир, вершкове масло, морозиво, вершки
- Кондитерські вироби: цукерки, печиво, тістечка та торти
- Пальмова та кокосова олії
- Кокосові вершки
Oct 16, 2020