Які речовини називають жирами?

Жирами називаються складні ефіри триатомного спирту гліцерину та жирних кислот. Сполуки з одним залишком жирної кислоти відносяться до групи моноацилгліцеринів. Шляхом наступної етерифікації цих сполук можна перейти до діацил-і далі до триацилгіцерин (застаріла назва тригліцериди).

Жири (Тригліцериди) – складні ефіри гліцерину та жирних кислот. До складу молекул жирів входять залишки вищих карбонових кислот: стеаринової C17H35COOH, пальмітинової C15H31COOH, олеїнової C17H33COOH.

Жири – Складні ефіри гліцерину та вищих одноатомних карбонових кислот. Загальна назва таких сполук – тригліцериди або триацилгліцерини, де ацил – залишок карбонової кислоти -C(O)R.

Насичені жири

  • Жирне м'ясо та м'ясні продукти: бекон, сосиски, свинина, сало
  • Молочні продукти: сир, вершкове масло, морозиво, вершки
  • Кондитерські вироби: цукерки, печиво, тістечка та торти
  • Пальмова та кокосова олії
  • Кокосові вершки

Oct 16, 2020

Оцініть статтю