Залом – найбільший оселедець Каспію. Вона зростає до 52 см і може важити близько 2 кг. На відміну від інших представників сімейства оселедцевих Каспійського моря вона відрізняється найкращими смаковими якостями та дуже ніжним м'ясом, що містить до 20% жиру.
Назву «шаленя» отримала за те, що під час нересту сильно хлюпається у воді. Назва «залом», ймовірно, отримала за способом засолювання в бочках: великий оселедець не поміщався в бочку цілком, і її складали надвоє, «заламували».
Відразу домовимося про терміни: оселедець – це сама риба, а оселедець — це вже солона оселедець. Тому в морозиві вигляді ви купуєте оселедець, а засоливши її, радієте вже оселедця.
Сосьвинський оселедець, або царська оселедець, вважається найдорожчим і найсмачнішим з усіх оселедців. Названо її за місцем проживання — річкою Північна Сосьва. Перевага цієї невеликої риби – практично повна відсутність кісток.