Що їли на Русі поки не було картоплі?

Найпоширенішим овочом була ріпа. Вона встигала лише за два місяці, що дозволяло часто збирати врожай. Поряд з приказкою «щи та каша — їжа наша» була й інша приказка: «ріпа, риба та гриби». Ріпу, капусту, хрін, цибулю та моркву на Русі вирощували вже у XI столітті – це підтверджує текст «Домобуду».

Основу харчування складали овочі, фрукти, горіхи та злаки. Все це – продукти, багаті на клітковину. Їли редьку, ріпу, хрін, горох, яблука, вишню та інші ягоди, а також багато свіжої зелені. Готували кашу з ячменю, горохову локшину, смажили гриби та квасили капусту.

В основному були супи, каші, риба, гриби, овочі та ягоди. Найголовнішим овочом була ріпа. Її варили, парили, гасили в печі, запікали у пирогах.

Ратники їли кашу, часто пшоняну. Варилася на воді. Замість хліба використовували різну випічку з усілякою начинкою: грибами, ягодами, м'ясом. Іноді робилися коржики за простим рецептом: вода та борошно.

Оцініть статтю