Особливості целюлози Її молекули складаються з атомів вуглецю, водню та кисню, зібраних у довгі ланцюжки.. Ця речовина входить до складу клітинних мембран практично всіх рослин і належить до найпоширеніших органічних речовин на Землі.Aug 16, 2022
Целюлоза – волокниста біла або сіра речовина, без запаху та смаку, нерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона гігроскопічна.
Органічне з'єднання, клітковина, вуглевод та полісахарид. Є основним будівельним матеріалом флори – утворює клітинні стінки дерев та рослин. Зовні виглядає, як біла тверда речовина, у воді та слабких кислотах не розчиняється.
Макромолекули целюлози містять гідроксильні групи, тому целюлоза виявляє властивості, характерні для спиртів. Наприклад, целюлоза утворює складні ефіри при взаємодії з оцтовою кислотою (рівняння реакції наведено для однієї структурної ланки макромолекули целюлози):