Які папороті отруйні?

Найбільш токсичними з папоротей, що виростають у Росії, є представники роду Щитник (Dryopteris), кореневища якого містять похідні флороглюцину.

Отруйний папороть Папороть не можна вживати в їжу сирими. Більшість отруйних папоротей — це дозрілі папороті. Вони більші, ніж їстівні папороті. Їстівні папороті повністю трав'янисті, світло- та яскраво-зелені, а отруйні папороті – Темно-зелені, мають червоні гілки.

Їстівними видами папороті вважається орляк звичайний, страусник звичайний, осмунда коричнева. А всі інші види несмачні або навіть отруйні. Молоді паростки орляка, віком 10-15 днів, схожі за смаком білі гриби. Найсмачнішими вважаються ті паростки, у яких листові пластини ще не розгорнулися.

Сирим папороть можна отруїтися. Свіжі пагони навіть у холодильнику зберігаються недовго. Найкраще зібраний папороть відразу ж відварити, замаринувати або підсмажити, попередньо вимочивши в солоній воді.

Оцініть статтю